Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Особливості  перерахунку пенсій по втраті годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців

Дата: 06.02.2019 08:45
Кількість переглядів: 1015

Особливості  перерахунку пенсій по втраті годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців

 

 

З 01.01.2018 було проведено перерахунок пенсій згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільненні з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» пенсіонерам пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», в тому числі перераховані пенсії і тим особам, які отримують пенсію в разі втрати годувальника.

Водночас повідомляємо, що відповідно до ст. 37  Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, з 01.01.2015 не можуть бути нижче двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно до  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» було встановлено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність з 01.10.2017 в розмірі 1452 грн. 00 коп.

Таким чином, згідно зі ст. 37  Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» основний розмір  пенсії  з урахуванням мінімального розміру пенсії з 01.10.2017 – 2904 грн. 00 коп.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» було встановлено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність з 01.12.2018 – 1497 грн. 00 коп.

Таким чином, згідно зі ст. 37  Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» основний розмір  пенсії  з урахуванням мінімального розміру пенсії з 01.12.2017 – 2994 грн. 00 коп.

Якщо після перерахунку пенсії з 01.01.2018 основний розмір пенсії по втраті годувальника залишався нижчим ніж  основний розмір  пенсії  з урахуванням мінімального розміру пенсії, то виплата пенсії проводилась відповідно до статті 37  Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в мінімальному розмірі: з 01.10.2017 – 2904 грн. 00 коп., з 01.12.2017 – 2994 грн. 00 коп.

Перерахунки пенсій по втраті годувальника відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільненні з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» проводились на підставі довідок про розмір грошового забезпечення годувальника  за відповідною посадою, за нормами чинними на 01.03.2018, які видавались уповноваженими силовими структурами.

Водночас повідомляємо, що відповідно до статті 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії в разі втрати годувальника призначаються в таких розмірах:

а) членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством України, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час, які є непрацездатними та перебували на утриманні загиблого (померлого) годувальника (при цьому дітям та іншим особам, зазначеним в абзаці другому статті 30 цього Закону, незалежно від того, чи перебували вони на утриманні загиблого (померлого) годувальника), - 70 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї. Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім'ї, пенсія призначається у розмірі 90 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника, що розподіляється між ними рівними частками, але не менше ніж 40 процентів на кожного непрацездатного члена сім'ї. У таких самих розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, обчислюються пенсії членам сімей померлих інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків;

б) сім'ям військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які померли внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, - 30 процентів заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Головне управління Пенсійного фонду в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь