Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Фонд соціального страхування України збільшив виплати потерпілим на виробництві на 20 відсотків

Дата: 27.04.2018 11:09
Кількість переглядів: 804

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

27.04.2018

66% нещасних випадків стаються на виробництві через причини, усунення яких не потребує коштів

Майже 66% усіх нещасних випадків на виробництві стаються в Україні через організаційні причини, усунення яких не потребує матеріальних затрат. Серед працівників у віці від 14 до 30 років цей показник ще вищий і сягає 70,7%. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Зазначимо, 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці, який цього року проходить під гаслом «Захищене і здорове покоління».

Минулого року Фондом зареєстровано 816 (з них 47 смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві у віці від 14 до 30 років, які становлять 16,4% від загальної кількості всіх травмованих по Україні. Порівняно з попереднім роком, кількість страхових нещасних випадків серед молодих працівників збільшилась на 6%, з 770 до 816 випадків.

«Рівень травматизму серед працівників до 30 років в Україні високий, тому збільшення уваги до безпеки праці молодого покоління, збереження їхнього життя і здоров’я є одним з наших головних завдань. За статистикою, основними причинами такого травматизму є фізичний та психологічний стан розвитку молодих працівників, відсутність у них досвіду роботи та практичних навичок, погана обізнаність з небезпеками, пов’язаними з виконуваною роботою», – зазначив Євген Баженков.

Серед причин нещасних випадків, що сталися з працівниками у віці від 14 до 30 років, переважають організаційні – 70,7 % (577). Через психофізіологічні причини сталося 16,3% (133) нещасних випадків. Найчастіше травмуються робітники таких професій: гірник очисного забою (31 потерпілий), гірник підземний (30 потерпілих) та електрослюсар підземний (27 потерпілих).

Кількість профзахворювань серед працівників у віці до 30 років у 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилась з 2 до 5.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, суттєво знизити кількість травм на виробництві можливо без матеріальних затрат. Зокрема, потрібно посилити технологічну і трудову дисципліну, рівень організації виконання робіт, а також вжити належних заходів щодо підвищення рівня професійної підготовки працівників та їх навчання з питань організації та безпечного виконання робіт, тобто запровадити ефективну систему управління охороною праці.

Зазначимо, загалом у минулому році порівняно з 2016 роком кількість всіх нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилась на 4,2% (з 4 766 до 4 965). Водночас, кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком зменшилась на 8,8% – з 364 до 332. 

Ситуація з професійними захворюваннями в Україні залишається нестабільною, а їх рівень високим. У порівнянні з 2016 роком кількість професійних захворювань у 2017 році збільшилась на 21,7%, або на 348 випадків (з 1 603 до 1 951).

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ
ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38(044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

Фонд соціального страхування України збільшив виплати потерпілим на виробництві на 20 відсотків

За інформацією прес-служби виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України з 01 березня 2018 року Фондом соціального страхування України здійснюється перерахунок страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також членам їх сімей. Коефіцієнт перерахунку щомісячних виплат встановлено на рівні 1,2.

«Сума виплат буде збільшена на 20 % для всіх потерпілих або їх родин, це 207 тисяч осіб, – зазначає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков. – Загалом для здійснення перерахунків страхових виплат у бюджеті Фонду на 2018 рік передбачено 2,1 млрд гривень».

Збільшений розмір страхових виплат потерпілі на виробництві (члени їх сімей) отримають на початку квітня.

Зазначається, що в разі, якщо відкоригований розмір середньої заробітної плати потерпілого є меншим від мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня 2017 року, розрахунок суми виплат буде здійснено, виходячи з суми 3200 грн з урахуванням відсотка втрати працездатності.

Так, наприклад, якщо потерпілий на виробництві отримував щомісячну виплату у  розмірі 900,00 грн при 50 % втрати професійної працездатності, то з 01 березня 2018 року сума щомісячної виплати після перерахування становила б 1080,0 грн (900,0*1,2). Але потерпілому буде встановлений новий розмір щомісячної виплати, виходячи із мінімальної заробітної плати 3200,0 та з урахуванням ступеня втрати професійної працездатності 1600,00 грн (3200,0*50 %).

Перерахунок здійснюється на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1053 «Про перерахування розміру страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та членам їх сімей». 

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фондом було проведено осучаснення страхових виплат для всіх потерпілих, які перебували на обліку у 2008-2011 роках, сума виплат збільшилась для 170 тисяч осіб.

Внаслідок проведеного осучаснення потерпілим на виробництві (членам їх сімей), які перебувають на обліку у Чернігівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, збільшення відбулося у 1258 потерпілих, в середньому  на 26,2 %, та у 27 осіб, які отримують щомісячні виплати у зв’язку з втратою годувальника, – на 13,6 відсотка.

Упродовж 2017 року Фонд соціального страхування України здійснив страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей у сумі 5,99 млрд грн, із них тим, що перебувають на обліку у Чернігівському відділенні, – 21,7 млн гривень.  

 

Чернігівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

 

Санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду соціального страхування забезпечили майже 8000 потерпілих на виробництві

 

За інформацією прес-служби виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України упродовж 2017 року за рахунок коштів Фонду санаторно-курортним лікуванням у оздоровницях було забезпечено 7880 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та супроводжуючих осіб. Із них 484 людини є внутрішньо переміщеними особами.

Зазначимо, що з травня минулого року Фондом було впроваджено новий механізм  забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, відповідно до якого особа має право вільного вибору закладу для проходження лікування.

«Адресність програм соцзахисту дає можливість збільшити їх ефективність та доступність. Якщо раніше було до 20 санаторіїв, до яких Фонд забезпечував надання путівок, то сьогодні це більше 60 санаторно-курортних закладів. Є приклади, коли особи з інвалідністю по кілька років не їздили до санаторіїв, відмовлялись від лікування за рахунок коштів Фонду, бо заклади, до яких були закуплені путівки, знаходились далеко. Зараз вони можуть самостійно обрати санаторно-курортний заклад, виходячи з висновку МСЕК», – говорить директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

За словами Євгена Баженкова Фондом також здійснюється компенсація вартості проїзду потерпілих на виробництві до санаторно-курортного закладу та назад, у тому числі спеціалізованого транспортування із залученням спецтехніки та медичного персоналу.

Крім того, у разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих із наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку становить 45 діб. Для інших категорій потерпілих – 24 доби.

            Чернігівським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області протягом 2017 року забезпечено санаторно-курортним лікуванням 36 осіб з інвалідністю – потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, з них 1 внутрішньо переміщена особа та 2 потерпілих із наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку, в тому числі 1 – із супроводжуючою особою.

            Здебільшого наші підопічні обирали для санаторно-курортного лікування заклади міста Бердянськ: у санаторії «Бердянськ» оздоровлено 15 осіб, у санаторії «Лазурний» - 4 особи. Також потерпілі на виробництві проходили лікування в інших санаторно-курортних  закладах, а саме: «Клінічний санаторій ім. Пирогова» (м. Одеса, курорт Куяльник) – 5 осіб, «Кришталевий палац» (м. Трускавець) – 2 особи, «Клінічний санаторій «Авангард» (м. Немирів, Вінницька область), ТОВ «Санаторій «Борисфен» (м. Очаків, Миколаївська область), ДП «Клінічний санаторій «Жовтень» (м. Київ, Конча-Заспа), ТОВ «Багатопрофільний санаторій «Сартус» (м. Одеса) – по одній особі.

У місцевому санаторії «Остреч» оздоровлено 6 потерпілих на виробництві, які тривалий час не користувались послугою щодо санаторно-курортного лікування через неможливість за станом здоров’я їздити на оздоровлення в інші регіони.

 

Чернігівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь