Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Сергій Гарус: Наша мета не закрити школу, а надати можливість отримувати якісну освіту та створити нову інфраструктурну одиницю

Дата: 19.04.2018 19:30
Кількість переглядів: 821

На цьому наголошував голова Іванівської ОТГ під час розгляду найбільш дискусійного питання порядку денного сесії сільської ради, яка відбулася 18 квітня.

Мова йшла про припинення діяльності Слобідської ЗОШ І-ІІ ступенів. Наразі там навчається 24 учні.

Нагадаємо, що Кабмін скасував фінансування шкіл з менш ніж 25 учнями за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету. Відтак такий навчальний заклад, за бажання, місцеве самоврядування має утримувати самотужки. За попередніми розрахунками Слобідська ЗОШ коштуватиме місцевій скарбниці близько двох мільйонів гривень на рік.

Окрім того, громада має врахувати і той факт, що, можливо, доведеться дофінансовувати й інші навчальні заклади ОТГ. Адже державою передбачено грошей на зазначену галузь лише на 9 місяців.

Наразі соціальну напругу викликає той факт, що вчителям та техперсоналу доведеться шукати роботу. Одне з пропонованих рішень — створення нової інфраструктурної одиниці у приміщенні школи.

Звичайно, ця ситуація — наш спільний біль. Однак в першу чергу маємо думати про дітей. У таких умовах важко забезпечити якісний рівень освіти та виховати дух справедливої конкуренції. Натомість можемо запропонувати підвіз учнів у більш конкурентну школу громади, — зазначив Сергій Гарус. — Інше завдання — не допустити розкрадання та руйнування досить хорошого приміщення школи. На його базі можна створити реабілітаційний центр, геріатричний пансіонат чи будь-якій інший заклад соціального обслуговування.

За рішенням сесії, школу по завершенню навчального року таки закриють, але за умови, якщо профільний відділ сільської ради ОТГ за три місяці розробить всі необхідні документи для початку діяльності соціального закладу.

          Обговорювали на сесії і можливі зміни до механізму стягнення податків. Зокрема мова йшла про справляння туристичного збору.

Я особисто об’їздив туристичні бази, що є на території ОТГ. Висновок: хто зацікавлений отримати відвідувачів, той їх і має. Отже, є можливість сплачувати необхідне до місцевої скарбниці. А інших визначений збір стимулюватиме розвивати бізнес, або ж передати його більш спроможним.

Маємо пам’ятати, децентралізація дана нам і для того, аби навчитися розумно заробляти та розподіляти власні кошти, — акцентував голова ОТГ.

Створять в громаді й Службу у справах дітей. Необхідність у зазначеній структурі виникла у зв’язку з розформуванням аналогічної в районі.

На жаль, законотворець не передбачив можливість сформувати Службу у справах дітей на базі кількох ОТГ, тож маємо зробити це самотужки. Однак додаткові кадри залучати не будемо. Пропоную здійснити перерозподіл обов’язків в існуючих відділах, — пояснив Сергій Гарус.

Серед іншого розглянули низку питань щодо землеустрою, надання матеріальної допомоги, організації вивезення побутових відходів тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь