Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Попередити про небезпеку - вберегти здоров"я! Інформація фонду соціального страхування

Дата: 01.11.2017 15:56
Кількість переглядів: 1087

Фото без опису

Щорічно в Україні першої неділі листопада відзначається День працівника соціальної сфери. Це професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки через службові обов'язки, а й за велінням совісті та покликом душі. Навчити працюючих берегтись від небезпеки та шкідливих умов на виробництві, а коли трапиться біда - не залишити людину наодинці зі своїми проблемами, створити всі умови для відновлення здоров'я та працездатності працюючої людини, допомогти повернутись до повноцінного життя, адаптуватися у суспільстві. Це лише частина тієї роботи, яку щодня здійснюють спеціалісти Чернігівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області.  

Одним із основних напрямків діяльності Фонду є проведення профілактичної роботи по недопущенню нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. З настанням зимового періоду року ускладнюються погодні умови через снігопади, різкі коливання температури, що супроводжується таненням та замерзанням снігу, утворенням ожеледиці. Внаслідок цього підвищується ризик падіння під час пересування, виникає небезпека падіння снігу та бурульок з дахів будинків.

За минулий зимовий період з 1 листопада 2016 року по 30 березня 2017 року на підприємствах, в установах та організаціях зареєстровано 21 нещасний випадок на виробництві, з них більша половина трапилася внаслідок падіння працівника під час пересування по території підприємства та за його межами в інтересах виробництва.  

Під час розслідувань нещасних випадків встановлено, що їх основними причинами є незадовільний стан територій підприємств, об’єктів та територій, особиста необережність потерпілих.

Статтею 13 Закону України «Про охорону праці» (далі - Закон) передбачено, на це звертаємо увагу всіх роботодавців, що вони зобов’язані створити на робочому місці в кожному  структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів.

З метою попередження травмування працівників в зимовий період рекомендуємо роботодавцям забезпечити своєчасне прибирання від снігу і льоду територій підприємств та прилеглих до них територій, необхідно прибирати сходи до будівель, посипати піском і соляною сумішшю шляхи пересування працівників, огороджувати небезпечні ділянки, на які можливе падіння бурульок та схід снігу з льодом з дахів, очищати дахи від бурульок над входами до будівель, встановлювати снігоутримувачи.

Щоб убезпечити себе від падіння під час пересування пішки, необхідно дотримуватися наступних основних правил поводження: пересуватися тільки по передбаченим для цього пішохідним доріжкам, вдягати зручне взуття на неслизькій підошві, ходити не поспішаючи, дивитися під ноги та обходити небезпечні місця, бути гранично уважним під час переходу проїжджої частини дороги та під час руху по обледенілій поверхні, триматися подалі від будинків - ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

            Пам’ятайте, що згідно зі статтею 14 Закону, працівник зобов’язаний дбати не лише про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Рекомендуємо провести з працівниками інструктажі з питань охорони праці щодо поводження їх під час пересування в зимовий період по території підприємства та за його межами, а з водіями транспортних засобів - інструктажі з безпеки дорожнього руху.

            Також потрібно завжди пам’ятати, що для попередження нещасних випадків на виробництві кожний автотранспортний засіб, який використовується, повинен бути в технічно-справному стані та відповідно укомплектований. Перед виїздом на лінію потрібно  перевірити його технічний стан та оформити  допуск автотранспортного засобу до експлуатації посадовою особою, яка відповідає за його справний технічний стан.  Керувати цим автотранспортним засобом повинен водій, який пройшов передрейсовий медичний огляд.

            За даними державної статистики 75% дорожньо-транспортних пригод трапляються з причин неадекватності дій водія у конкретній дорожній ситуації. Переважна більшість ДТП з тяжкими наслідками трапляється на 12-16 годині праці водія, що призводить до його перевтоми і як наслідок - засинання за кермом чи втрати працездатності. Однією з причин таких дій є порушення режимів праці та відпочинку водіїв. Втома водія сприяє зниженню фахових навичок, що призводить до ДТП і тяжких наслідків. Тому роботодавець, при організації роботи водіїв, повинен  обов’язково враховувати вимоги «Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів», де зазначені вимоги щодо робочого часу, періоду керування, перерви, часу відпочинку, обліку робочого часу.

Для створення безпечних умов праці водіїв, роботодавець повинен знати і керуватись у своїй роботі вищезгаданим Законом, Правилами охорони праці на автомобільному транспорті, Положенням про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, Положенням про службу безпеки дорожнього руху міністерств, інших центральних органів державної виконавчої влади, підприємств, їх об’єднань, установ і організацій.

Звертаємо увагу на те, що стан автомобільних шляхів, особливо в зимово-весняний період року, потребує від водіїв не забувати, що від їхньої уваги, додержання правил керування автотранспортним засобом залежить життя та здоров’я не тільки їх самих, а і пасажирів, яких вони перевозять, а також перехожих.

                       

Чернігівське відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь