Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

З турботою про інвалідів праці

Дата: 30.11.2017 09:05
Кількість переглядів: 1077

 

                                                                           З турботою про інвалідів праці.

 

         3 грудня в усьому світі відзначається День людей з інвалідністю. Цей день — не свято, а скоріше нагода привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями - невеликі пенсії, дорогі ліки, труднощі з працевлаштуванням, навчанням, потреба у догляді і допомозі із самообслуговування, вирішенні навіть найпростіших життєвих потреб.       

             В Україні існує чимало соціальних служб, які працюють задля забезпечення соціального захисту людей з обмеженими можливостями,  серед яких і Фонд соціального страхування України, який забезпечує відшкодування шкоди, завданої здоров’ю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, відновлення здоров`я та працездатності застрахованих осіб. За рахунок коштів Фонду реалізується ціла низка програм соціального захисту працюючої людини. Перш за все це виплата матеріального забезпечення застрахованим особам, медико-соціальна реабілітація, ефективне лікування у лікувально-профілактичних закладах. Всі застраховані особи  у відповідності з індивідуальними програмами реабілітації, складеними МСЕК, забезпечуються повним об’ємом необхідної медичної допомоги та реабілітаційних заходів: проводиться стаціонарне, амбулаторне, відновлювальне лікування в санаторіях. Інваліди внаслідок трудового каліцтва забезпечуються протезно-ортопедичними виробами, лікарськими засобами та предметами медичного догляду, слуховими апаратами, засобами пересування та побуту, спеціальними автомобілями, необхідними видами доглядів та іншими послугами.

На сьогодні у Чернігівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України на обліку перебуває 1401 потерпілий на виробництві, у тому числі 65 внутрішньо переміщених осіб. Майже 46%  з них  становлять інваліди праці, з яких 20 -  I групи, 174 -  II групи та 449 -  III групи, загалом 643 особи з інвалідністю.

За 10 місяців 2017 року відділенням проведено страхових виплат потерпілим на виробництві на загальну суму понад 18 млн. 070 тис. грн, з них виплачено переселенцям більше ніж 1 млн. 800 тис. грн. Профінансовано витрат на медико-соціальну допомогу потерпілим на виробництві 2 млн. 139 тис. грн., в тому числі 66,8 тис. грн. переселенцям.

Інвалідам I групи внаслідок трудового каліцтва (професійного захворювання), крім щомісячної страхової виплати та пенсії, щомісяця проводиться фінансування витрат на постійний сторонній догляд у розмірі половини мінімальної заробітної плати та на побутове обслуговування у розмірі чверті мінімальної заробітної плати, а окремі інваліди цієї категорії додатково, за визначенням медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), щомісячно отримують від Фонду кошти на спеціальний медичний догляд у розмірі мінімальної заробітної плати. Витрати  на догляд фінансуються незалежно від того, ким цей догляд здійснюється.

Особи, які постраждали на виробництві та стали інвалідами, безкоштовно забезпечуються санаторно-курортним лікуванням. У попередні роки інваліди отримували путівки, які закуповувались централізовано за рахунок коштів Фонду. Не завжди це було зручно для людини, оскільки путівка надавалась у визначений термін до певного санаторію. Починаючи із 2017 року особа, якій визначено потребу у санаторно – курортному лікуванні, сама обирає санаторій для оздоровлення та зручний період, а Фонд укладає тристоронній договір для лікування потерпілого та відшкодовує вартість перебування людини у санаторії  після закінчення лікування.  Такий механізм забезпечення санаторно-курортним лікуванням є дуже зручним, оскільки дає змогу оздоровитись у зручний час з урахуванням сімейних обставин, відпусток тощо. Правлінням Фонду лише щорічно затверджується гранична вартість ліжко-дня. Особа, що потребує санаторно – курортного лікування, може обрати санаторій, у якому вартість ліжко-дня є вищою за граничну ціну, але у цьому разі різницю він сплачує самостійно. Протягом поточного року відділення забезпечило санаторно-курортним лікуванням 40 потерпілих на виробництві.  Понесені витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу і назад також відшкодовуються Фондом.

Дуже важливим напрямком діяльності є відшкодування витрат на медичну та соціальну допомогу. Так, за 10 місяців 2017 року більше ніж 150 постраждалих на виробництві були забезпечені стаціонарним лікуванням на суму 576,9 тис. грн., лікарськими засобами та виробами медичного призначення 224,1 тис. грн.; 18 осіб були забезпечені технічними  та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами, палицями, милицями, тощо) на загальну суму 150,5 тис. грн.

Як бачимо із наведених показників, спектр соціальних послуг та виплат є досить широким та являється суттєвою підтримкою для осіб, які отримали важкі травми на виробництві. Адже крім щомісячних виплат, відділення забезпечує путівками, ліками, технічними засобами реабілітації, які далеко не кожна людина спроможна самостійно оплатити, враховуючи їх вартість.  Наприклад, на забезпечення потерпілого з важкою травмою хребта та спинного мозку необхідними засобами підтримки життєдіяльності, визначеними МСЕК, відділенням було витрачено більше ніж 150 тис. грн.  Також у цьому році двом потерпілим, які внаслідок отриманих виробничих травм потребували ендопротезування кульшового суглоба, профінансовані ці витрати за рахунок коштів Фонду, а це  майже 300 тис. грн. (199,9 тис. грн. та 89,5 тис. грн. відповідно).

Одним із важливих видів соціальної та медичної реабілітації є забезпечення інвалідів спецавтотранспортом. Це суттєва допомога потерпілим для їх соціальної адаптації та більш активної участі в суспільному житті. Інвалідам, які отримали автомобілі у 2007 році, вони передані у власність відповідно до законодавства після 10-річного строку експлуатації. Також ці особи повторно взяті на облік для забезпечення новими автомобілями за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. 

Безперечно, виплата коштів, лікування у лікарні, чи оздоровлення в санаторії для людини з обмеженими фізичними можливостями має дуже велике значення, але не дати людині відчути себе покинутою і забутою – це також не менш важливо. Є ще один напрямок роботи, якому приділяється велика увага. Це організація Всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці «Сила духу». Вона проводиться з метою підтримки у потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань цілеспрямованості у подоланні особистих фізичних меж, реабілітації засобами фізичної культури і спорту, для подальшої адаптації у суспільство, а головне – отриманням позитивних емоцій та спілкування.

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – закономірна й справедлива шана суспільства і нагадування всім про необхідність допомоги інвалідам. Ми не повинні забувати, що поруч з нами живуть наші земляки, яким постійно потрібні увага, підтримка та турбота.

Користуючись нагодою, бажаємо всім міцного здоров’я, оптимізму, та родинного затишку, а працівники Фонду зобов’язуються і надалі допомагати своїм підопічним у вирішенні їх проблем не лише через виплату матеріальної допомоги, але і уважним, чуйним ставленням до кожного, хто звертається до відділення.

Адреса відділення: вул. Шевченка, 5, м. Чернігів, 14000.

Начальник Чернігівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

Тетяна Мурашко

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь