Іванівська сільська рада

Чернігівського району Чернігівської області

Сільська медицина, або в чому винен Гарус?

Дата: 06.02.2018 08:23
Кількість переглядів: 1102

    Фото без опису         В минулому 2017 році на сторінках нашої улюбленої «районки», на яку так агітували підписуватися жителям громади та посадовим особам, раз по раз з’являлися статті і про нашу громаду. Та були ці статті не про досягнення молодої, щойно створеної Іванівської сільської об’єднаної громади, а про те, що громада, спільно з очільником С.І. Гарусом відмовилася передавати кошти на медицину, що громада відмовилася зібрати овочі для центральної районної лікарні і т.д.

З цього приводу дуже обурювалися депутати Іванівської сільської ради і, навіть, вимагали на сесії написати оскарження. Сам же голова сприймав критику спокійно, опираючись на думки жителів населених пунктів, що увійшли до складу ОТГ.

На загальних зборах представників Іванівської територіальної громади ці думки були озвучені і голові Чернігівської районної ради  Ларченку Олександру Миколайовичу. Жителі не проти зібрати картоплю, моркву, бурячок, цибулю – все чим багаті наші землі – віддаємо на добру справу. Свідченням цього є овочі, що були зібрані для обласного онкологічного диспансеру. На запит головного лікаря відгукнулися підприємці, що займаються вирощуванням городини. Було передано три тони картоплі. А ось для центральної районної лікарні збирали кожного року і віддавали ж не найгірше. Та як потрапить хвора людина на ліжко – то думки не про лікування, а як скоріше додому потрапити, чи хоча б передачу з дому отримати. Оскільки обід геть поганенький, не говорячи вже про сніданок та вечерю. В поганому господарстві худобі краще варять. Ні картоплинки, ні морквинки в тій бовтанці знайти не можна. А друга страва з непромитої крупи. І виходить тоді: овочі збирали з сільської ради, а в лікарню ті овочі не потрапили…Хто винний?

Щодо коштів, які наче б то не надходили. Треба б дати також роз’яснення: медицина у нас «безкоштовна» Держава передбачила так звану медичну субвенцію, яка була повністю перерахована до Чернігівського району. А це не багато і не мало, а 4 354 500,00 грн. Крім субвенції,  протягом першого півріччя було перераховано додаткової дотації 624600,00 грн. та іншої дотації  - 529229,00 грн. В другому півріччі на кожній сесії сільської ради приймалися рішення щодо передачі іншої дотації та власних коштів на потреби медицини. Двічі на сесіях був присутній головний лікар КЛПЗ ЧЦРЛ Руденко Д.М. та головний лікар КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»  Куниця В.М. Так, зокрема, на сьомій сесії приймали рішення про передачу 9318,50 грн. на ремонт санітарного автомобіля Іванівської сімейної амбулаторії, на восьмій сесії виділили кошти 25000грн. на придбання біохімічного аналізатора крові МБА-540 для цієї ж амбулаторії, на дев’ятій сесії виділялися кошти у сумі 55690грн. для забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет,  та 2570 грн. на пальне для санітарного автомобіля. На одинадцятій сесії виділяли 41966 грн. на утримання медичних закладів, які знаходяться на території Іванівської ОТГ,  на дванадцятій сесії виділили кошти в сумі 100000грн. на оплату комунальних послуг Чернігівської ЦРЛ, та ще 3000 для утримання мед.закладів. Тринадцята сесія взагалі була щедрою до нашої медицини. Так, для утримання медичних закладів було виділено 308203 грн, а саме: 212 000грн. на забезпечення заробітною платою з нарахуваннями працівників медичних закладів, 30000 грн. на забезпечення роботи ФП с.Буди та 66203 грн. на придбання медикаментів, пального та інші витрати за клопотанням головного лікаря КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». На цій же сесії не обділили увагою і Чернігівську ЦРЛ виділено кошти в сумі 578300 грн. на оплату комунальних послуг.

Отож, всього за 2017 рік на потреби медицини було перераховано 6 632 376, 50 грн.

Це все при тому, що громада хоч і є спроможною та не має на своїй території заводів, фабрик, гарнізонів чи підприємств, які б давали прибуток. Протягом року активно проводилася інвентаризація земель, об’єктів комунальної власності, укладалися договори, соціальні угоди, затверджено і опрацьовано купа документів і все для того, щоб громада розвивалася.

Зараз багато говорять про реформи в медицині. Чи будуть вони корисними для пересічного громадянина – покаже час. Та попри всі негаразди, Гарус С.І. впевнений, що це саме час для розвитку сільської медицини. Не секрет, що наша нація «старіє». Кількість дітей та молоді в п’ять разів менша, ніж кількість осіб, чий вік більше 40 років. Зокрема по Іванівській ОТГ в 2017 році зареєстровано 122 смерті і всього 18 народжень. То ж чи буде особа похилого віку їхати в Чернігів, для того щоб укласти договір на обслуговування з сімейним лікарем? Чи чекати поки нашими дорогами приїде «швидка» допомога, щоб допомогти людині під час гіпертонічної кризи? Тож сесія сільської ради вже прийняла рішення про початок процесу передачі об’єктів первинної ланки медицини на баланс Іванівської сільської ради. Якщо в 2018 році ФАПи і ФП передадуть в підпорядкування громаді, то і розвивати сільську медицину буде легше. В крайньому випадку, не зможуть звинуватити у не цільовому використанні коштів.

Сільський голова Гарус С.І. не проти вкладати кошти у розвиток медичної галузі, але є багато питань щодо раціонального використання цих коштів. Адже жодна людина не була пролікована 100% безкоштовно. Справедливе питання: куди йдуть кошти, які перераховуються громадами та сільськими радами (крім субвенції), якщо хворий, отримавши рецепт від лікаря, чи, потрапивши на лікарняне ліжко, витягує з кишені гаманця і йде до аптеки. Та не тільки за ліками, а й за пральним порошком, миючими чи чистячими засобами, марлею, навіть за гумовими рукавичками для огляду. Постільна білизна і то своя.

«Завжди краще залізти в «чужу» кишеню, а ніж самим шукати кошти. На території Чернігівської центральної районної лікарні на кожному поверсі працюють аптеки, розміщено магазини, реалізовують випічку та напої, пресу, канцелярські товари. Відомо, що орендна плата за  приміщення всього 20 грн. за кв.м. При цьому середня орендна плата за приміщення по м. Чернігову 100 грн. за кв.м.», - говорить Сергій Іванович.

За такий сміливий погляд на розвиток медицини взагалі та за активну позицію щодо фінансування лікарень, Гаруса С.І. було обрано заступником голови госпітальної ради Чернігівської області. На цій посаді він також обіцяв опікуватися якістю надання медичних послуг саме сільському населенню і, в першу чергу, вкладати кошти в розвиток медицини на селі.

От і виходить: працюй на повну силу для розвитку громади, а видно лише недоліки.

 

 Депутати Іванівської сільської ради

 за дорученням загальних зборів представників

 Іванівської територіальної громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь